NOVO! Za vse pacientke ZD Ljubljana opravljamo meritev nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa na napotnico.

Rak prostate

Rak prostate je en izmed najpogostejših rakov pri moških po celem svetu. Ključno vlogo pri razvoju te bolezni lahko igrajo genetski dejavniki. Z genetskim testiranjem lahko prepoznamo dedne spremembe v genih, ki povečajo verjetnost za razvoj raka prostate.

Bolezen, ki jo lahko odkrijemo še preden se razvije

Genetsko testiranje raka prostate je močno orodje za odkrivanje in obvladovanje te bolezni. Ugotovi lahko prisotnost genskih različic (sprememb na genih ali variant), še preden se bolezen pri vas dejansko razvije. To vam lahko omogoči boljše načrtovanje preventivnih ukrepov in zgodnejše ukrepanje v primeru pozitivnega rezultata, hkrati pa bo to pomembna informacija za preostale člane družine, saj je rak prostate lahko tudi deden.

Zakaj opraviti genetsko testiranje za raka prostate?

Preventivni ukrepi in zgodnje odkrivanje

Ugotovljena patogena različica v genih, povezanih z razvojem raka prostate, posamezniku omogoči sprejemanje preventivnih ukrepov za preprečevanje razvoja bolezni. Omogoči mu tudi sprejem v programe spremljanja za zgodnje odkrivanje bolezni, kar bistveno vpliva na uspešnost njenega zdravljenja.

Načrtovanje zdravljenja

Zgodnje odkritje tveganja za razvoj te bolezni omogoči stroki načrtovanje personaliziranega zdravljenja, pri katerem genetika igra pomembno vlogo. Dobro načrtovanje zdravljenja pomembno vpliva tudi na zmanjševanje anksioznosti, ki ima lahko negativen vpliv na uspešnost terapije.

Deden, ne glede na spol

Raka prostate povzročajo spremembe v genih BRCA1 in BRCA2. Ta sprememba oz. različica se prenese tako na moško kot žensko potomstvo, pri obeh spolih pa bo povečala tveganje za razvoj raka – pri moških za raka prostate, pri ženskah pa za razvoj raka dojk in jajčnikov.

Rak, ki se razvija počasi

Rak prostate spada med počasno razvijajoče se rake. Od njegovega nastanka do kliničnih znakov lahko preteče od 9 - 17 let. Genetsko testiranje tako pacientom ponudi bistveno prednost ne le pri preprečevanju nastanka bolezni temveč tudi pri preprečevanju njenega širjenja, ki se lahko zgodi v kolikor je bolezen prepozno odkrita.

Komu je testiranje namenjeno?

Moški s potrjeno dedno obliko raka v družini

Če je bila pri sorodniku že genetsko potrjena dedna oblika raka prostate, je testiranje priporočljivo tudi za vas in drugo sorodstvo.

Pojav rakov v družini

O testiranju za dednega raka razmišljamo, kadar se v družini pojavi več istih ali različnih rakov, še posebej, če se pojavljajo po isti strani družine. Na dedno obliko lahko kaže tudi starost obolelih, pri katerih se je razvoj bolezni začel pred 50. letom.

Prebolevanje ali že prebolena bolezen

Genetsko testiranje bolnikov ali prebolevnikov poda odgovor ali je vzrok tudi genetskega izvora. Pokazalo bo tudi morebitno potrebo po testiranju sorodstva, posamezniku pa omogočilo načrtovanje personaliziranega zdravljenja.

Zdravi posamezniki

Testiranje vam omogoči določitev višine tveganja za razvoj bolezni pri vas samih. Na podlagi prejetih informacij se boste lahko posvetovali in odločili glede potrebnih preventivnih ukrepov za preprečevanje ali zgodnje odkrivanje bolezni, hkrati pa bodo rezultati morda pokazali potrebo po testiranju drugih članov vaše družine.

Zdravi posamezniki - nosilci okvare

Povsem mogoče je, da je nosilec genske različice, ki močno poviša tveganje za
razvoj raka, popolnoma zdrav in za boleznijo nikoli ne zboli. A ne glede na to, bo svojo genetsko okvaro prenesel na potomstvo, ki bo za razvoj bolezni močno ogroženo.

Kakšen je postopek?

V ambulanti Medgen stremimo k celostni obravnavi svojih pacientov. Postopek testiranja je zasnovan tako, da vam omogoča najbolj zanesljive in strokovne informacije o samem testu in hkrati nudi celotno podporo s strani naše ambulante pred, med in po testu.

KORAK

Rezervacija termina

KORAK

Posvet s specialistom

KORAK

Odvzem vzorca

KORAK

Genetska analiza

KORAK

Interpretacija izvida

Napotnica ali samoplačniško?

Do zapolnitve našega programa je storitev možno opraviti z napotnico, v nasprotnem primeru je storitev samoplačniška.

Zakaj nam zaupati?

Smo genetiki

Ekipo ambulante Medgen sestavljajo specialisti klinične genetike in drugo, visoko usposobljeno medicinsko osebje.

Nudimo celostno obravnavo

Z močnim strokovnim sodelovanjem naših in zunanjih specialistov, lahko pacientom nudimo celosten pristop pri njihovi obravnavi.

Imamo zaupanje države

Naše znanje, izkušnje, transparentnost in verodostojnost so prepričale tudi Ministrstvo za zdravje, ki nam je podelilo državno koncesijo za opravljanje storitev klinične genetike.

Delujemo že več kot 20 let

Naše delo temelji na dolgoletnih izkušnjah, stalnem izobraževanju ter širokem razumevanju področja, na katerem delujemo.

Zakaj nam zaupati?

Smo ambulanta, ki deluje pod Hipokratovo zaprisego, kar pomeni, da so naše storitve transparentne, verodostojne in ustvarjene za lepšo prihodnost.

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

Odgovori na pogosta vprašanja

Želite več informacij? Spodaj smo zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete, vas toplo vabimo, da nas kontaktirate ali pa se prijavite na brezplačen telefonski posvet.

Katere gene najpogosteje preiskujemo?

Genetsko testiranje za raka prostate običajno vključuje analizo več genov, ki so povezani s tveganjem za razvoj te bolezni. Pomembno je omeniti, da genetsko testiranje za raka prostate ni enotno, vendar pa so nekateri od genov, ki se pogosto preverjajo, naslednji:

  • BRCA1 in BRCA2: ta dva gena sta bolj znana po svoji vlogi pri tveganju za razvoj raka dojk in jajčnikov pri ženskah, vendar sta povezana tudi s tveganjem za razvoj raka prostate pri moških.
  • HOXB13: mutacije v tem genu so povezane z večjim tveganjem za razvoj raka prostate.
  • MSMB: gen je povezan s tveganjem za razvoj raka prostate, zlasti pri afriško-ameriških moških.
  • KLK3 (gen za PSA): antigen, specifičen za prostato (PSA), je en od markerjev raka prostate. Različne variante gena KLK3 lahko vplivajo na raven PSA v krvi.

Geni za presnovo testosterona: mutacije v genih, ki nadzorujejo presnovo testosterona, lahko vplivajo na tveganje za razvoj raka prostate.

Pomembno je razumeti, da prisotnost sprememb (različic, variant) v teh genih ne pomeni nujno, da bo oseba bolezen razvila, bo pa vsekakor povečalo možnosti za razvoj bolezni. Na sam razvoj bolezni poleg genetskih dejavnikov vplivajo tudi drugi okoliški dejavniki.

Ne nujno. Podatki o poteku bolezni pri starših (ali drugih sorodnikih) bodo pokazali ali obstaja sum, da gre za dedno obliko bolezni (več primerov raka v družini posameznika, zgodnje obolevanje za rakom idr.).

Seveda. Pred vsako genetsko preiskavo najprej opravite posvet s specialistom klinične genetike, ki vam bo na podlagi prejetih informacij o vašem zdravju in vaši družinski anamnezi, podal informacije glede možnosti testiranja.

Ne. V obeh primerih je postopek enak, začnemo ga s posvetom pri specialistu klinične genetike, ki bo po končani analizi natančno preučil rezultate. V primeru ugotovljenih mutacij, pacienta vedno povabimo na ponovni posvet, ki je v primeru samoplačniške storitve že vštet v prvotno ceno preiskave.

Rezervirajte svoj termin

V ambulanti Medgen se trudimo za hitro in enostavno dostopnost naših storitev, zato vas vabimo, da izberete eno izmed možnosti naročanja: