NOVO! Za vse pacientke ZD Ljubljana opravljamo meritev nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa na napotnico.

Genetika in zdravila

Združujemo napredno medicinsko genetiko s prilagojenimi pristopi k zdravstveni oskrbi. Naše genetske preiskave vam omogočajo, da odkrijete potencial personalizirane medicine, ki je prilagojena vašim genetskim značilnostim.

Farmakogenetika

Farmakogenetika je eno od hitro razvijajočih se področij genetike in spada na področje t.i. personaliziranega zdravljenja. Najbolj preprosta razlaga zanjo bi bila, da preučuje, kako se bo posameznik odzval na posamezno zdravilo. Glede na genetsko zasnovo posameznika je namreč možno ugotoviti pri katerih učinkovinah v zdravilu se bodo pri pacientu pojavili stranski učinki (in v kakšni meri) ter kako učinkovito bo zdravilo delovalo na zdravljenje določene bolezni pri posamezniku. Pomembne informacije bo prineslo tudi tistim posameznikom, ki jemljejo več vrst zdravil, saj lahko s pomočjo farmakogenetskih testov preprečimo kombinacije zdravil, ki imajo škodljivo medsebojno delovanje. 

Prednosti farmakogenetskih preiskav

Genetske preiskave opravimo takrat, ko ugotovimo, da bi vzrok neke bolezni ali stanja lahko ležal v genetski okvari posameznika.

Genetsko usmerjena terapija

Odkrijte možnosti zdravil, ki so prilagojena vaši genetski zasnovi. Povečajte učinkovitost zdravljenja in zmanjšajte neželene učinke.

Dedna nagnjenost in odziv na zdravila

Odkrijte, kako vaša genetska dednost vpliva na odzivnost na določena zdravila. Izognite se potencialnim tveganjem s prilagoditvijo zdravljenja.

Prilagojeno zdravljenje

Prejmite jasne smernice glede vaše genetske zasnove kompatibilnih zdravil in se posvetujte s strokovnjaki pred začetkom zdravljenja.

Ostanite v koraku s časom

Bodite vedno koraku s časom in poskrbite, da bo vaše zdraljenje kar se da personalizirano in prilagojeno vašemu genetskemu zapisu.

Komu je testiranje namenjeno?

Posameznikom, ki že jemljejo določeno zdravilo

Če že jemljete določeno zdravilo, vam genetsko testiranje s poglobljenim razumevanjem vaše genetske odzivnosti da vpogled v morebitne genetske dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost ali morebitne stranske učinke zdravila. To vam omogoča boljšo optimizacijo vašega zdravljenja z ustrezno prilagoditvijo odmerkov ali izbiro alternativnih terapij.

Posameznikom, ki jemljejo več različnih zdravil hkrati

Za tiste, ki se soočate z izzivom jemanja več različnih zdravil hkrati, genetsko testiranje prinaša celovit vpogled v vaš genetski profil v povezavi z vsakim zdravilom. Razumevanje, kako se vaše genetske značilnosti lahko medsebojno prepletajo z učinki različnih zdravil, vam omogoča boljšo uskladitev terapevtskih režimov. S tem lahko zmanjšate tveganje za morebitne interakcije med zdravili ter povečate učinkovitost in varnost vašega zdravljenja.

Posameznikom, ki želijo informacijo o njihovi odzivnosti na zdravila za sprejemanje boljših, informiranih odločitev o svojem zdravju

Genetsko testiranje je idealna rešitev za tiste, ki želijo proaktivno oblikovati svoj pristop k zdravju v prihodnosti. Z analizo vašega genetskega profila v zvezi z odzivnostjo na zdravila vam genetsko testiranje ponuja konkretne informacije, ki vam pomagajo pri boljših, informiranih odločitvah. Z zavedanjem o svoji genetski predispoziciji lahko sprejemate odločitve, ki so prilagojene vašim genetskim značilnostim, kar vam omogoča boljši nadzor nad svojim zdravjem in preprečevanje morebitnih zapletov ali neželenih učinkov zdravil.

Stopnje aktivnosti encimov posameznika

Glede na stopnjo aktivnosti encimov posameznika lahko uvrstimo v eno od treh skupin.

Naš genski zapis namreč (med drugimi) vsebuje tudi področja, ki vplivajo na delovanje tistih encimov, ki aktivirajo ali deaktivirajo zdravila, skrbijo za njihovo prenašanje v tkiva in iz njih ter vplivajo na hitrost izločanja posameznega zdravila.

Glede na stopnjo aktivnosti encimov posameznika lahko uvrstimo v eno od treh skupin:

  • Nizka stopnja aktivnosti (zdravila lahko učinkujejo prešibko, zaradi prevelikih koncentracij zdravila v telesu pa se lahko pojavijo tudi neželeni učinki).
  • Normalna stopnja aktivnosti (zdravilo učinkuje, kot je predvideno, pojav neželenih učinkov je minimalen).
  • Povišanja stopnja aktivnosti (ker se zdravilo hitro aktivira, lahko pride do hitrejšega izločanja in s tem do manjše učinkovitosti zdravila; povečano je tudi tveganje za neželene učinke).

Strokovno priporočamo naslednje teste

white_mypgx

MyPGx

Lahko opravim test na napotnico?

Storitve farmakogenetike je mogoče opraviti le samoplačniško.

Kakšen je postopek?

KORAK

Rezervacija termina

KORAK

Posvet s specialistom

KORAK

Odvzem vzorca

KORAK

Genetska analiza

KORAK

Interpretacija izvida

Zakaj nam zaupati?

Smo genetiki

Ekipo ambulante Medgen sestavljajo specialisti klinične genetike in drugo, visoko usposobljeno medicinsko osebje.

Nudimo celostno obravnavo

Z močnim strokovnim sodelovanjem naših in zunanjih specialistov, lahko pacientom nudimo celosten pristop pri njihovi obravnavi.

Imamo zaupanje države

Naše znanje, izkušnje, transparentnost in verodostojnost so prepričale tudi Ministrstvo za zdravje, ki nam je podelilo državno koncesijo za opravljanje storitev klinične genetike.

Delujemo že več kot 20 let

Naše delo temelji na dolgoletnih izkušnjah, stalnem izobraževanju ter širokem razumevanju področja, na katerem delujemo.

Zakaj nam zaupati?

Smo ambulanta, ki deluje pod Hipokratovo zaprisego, kar pomeni, da so naše storitve transparentne, verodostojne in ustvarjene za lepšo prihodnost.

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

Odgovori na pogosta vprašanja

Želite več informacij v zvezi z našimi farmakogenetskimi testi? Spodaj smo zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete, vas toplo vabimo, da nas kontaktirate ali pa se prijavite na brezplačen telefonski posvet.

Ali mi boste glede odmerjanja in zamenjave zdravil svetovali v ambulanti Medgen?

 Ne. Po zaključeni preiskavi vam bo specialist klinične genetike pojasnil izvide in ugotovitve, ki jih je prenesla preiskava. Samo morebitno zamenjavo in odmerjanje zdravil mora opraviti vaš osebni oziroma lečeči zdravnik, ki je strokovnjak na področju bolezni, za katero se zdravite.

Po prejemu vzorca traja približno 4 do 6 tednov, da prejmete rezultate.

Uporabljamo najvišje standarde varovanja podatkov, da zagotovimo vašo zasebnost.

Rezervirajte svoj termin

V ambulanti Medgen se trudimo za hitro in enostavno dostopnost naših storitev, zato vas vabimo, da izberete eno izmed možnosti naročanja: