NOVO! Za vse pacientke ZD Ljubljana opravljamo meritev nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa na napotnico.

Rak debelega črevesja

Rak debelega črevesja spada v skupino dednih rakov in je ena izmed najpogostejših oblik raka v Sloveniji in svetu. 

Informacija danes, ki lahko spremeni vaš jutri

 Za rakom debelega črevesja in danke v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1300 ljudi. Bolezen lahko nastane naključno, lahko pa se tudi deduje.

Ena od ključnih vlog genetike je ravno pri odkrivanju ali gre za dedno obliko bolezni. Prednost tovrstne genetske analize je v tem, da je posameznik z informacijo lahko seznanjen še preden se bolezen dejansko pojavi. Poleg tega bo informacija odgovorila na vprašanje ali je potrebno testirati tudi druge člane družine.

 

Prednosti genetskega testiranja

Zgodnje odkrivanje

Testiranje vam pomaga ugotoviti, ali imate povišano tveganje za razvoj raka debelega črevesja. S tem je omogočeno zgodnje odkrivanje bolezni, kar poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

Personalizirano zdravljenje

Rezultati testiranja zdravstvenim strokovnjakom omogočijo pripravo personaliziranega načrta preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja bolezni, kar pomembno vpliva na uspešnost terapije.

Rak, ki se deduje

Genetsko testiranje lahko razkrije informacije o družinski nagnjenosti k dedni obliki raka debelega črevesja. V tem primeru bo drugim družinskim članom omogočila, da se zavedo lastnega tveganja za razvoj bolezni ter po potrebi tudi sami opravijo genetsko testiranje.

Zmanjšanje anksioznosti

Zavedanje, da je rak lahko tudi terminalna bolezen, velikokrat vzbudi strah. Nadzor nad boleznijo bistveno pripomore k zmanjševanju anksioznosti in drugih vrst stresa, ki bi lahko imele negativen vpliv na vaše zdravje in zdravljenje bolezni same.

Kdo naj se testira?

Posamezniki z družinsko anamnezo raka

Testiranje je priporočljivo za zdrave posameznike, kjer se je rak debelega črevesja že pojavil v družini, še posebej, če so posamezniki za rakom zboleli v mlajši starostni dobi (pred 50. letom) ali je v družini več primerov te bolezni.

Posamezniki, ki raka prebolevajo ali so ga že preboleli

Genetsko testiranje vam bo v tem primeru omogočilo boljše razumevanje genetskih dejavnikov, povezanih z vašo boleznijo. Podalo bo tudi pomemben odgovor na to, ali je potrebno tudi testiranje ožjih družinskih članov.

Zdravi posamezniki

Genetsko testiranje za raka debelega črevesja vam bo podalo informacijo o višini tveganja za razvoj bolezni pri vas samih. Na podlagi teh informacij se boste lahko posvetovali in odločili glede potrebnih preventivnih ukrepov za preprečevanje ali zgodnje odkrivanje bolezni.

Posamezniki, ki načrtujejo družino

Preiskave s področja onkogenetike so priporočljive tudi za pare, ki načrtujejo družino, saj preiskave lahko odkrijejo prisotnost genskih različic, ki jih starša lahko preneseta na svoje potomce. To je še posebej pomembno za pare, kjer družinska anamneza kaže na visoko tveganje za razvoj specifičnih, genetsko pogojenih vrst raka.

Zakaj preiskavo opraviti pri nas?

Izkušnje

Ker imamo izkušnje s področja onkogenetike.

Pravočasna obravnava

Ker lahko zdravim posameznikom omogočimo pravočasno obravnavo.

Spremljanje v prihodnosti

Ker bomo vaš primer spremljali tudi v prihodnosti ter vas seznanili z novimi ugotovitvami onkogenetike, pomembnimi za vašo obravnavo.

Kakšen je postopek?

KORAK

Rezervacija termina

KORAK

Posvet s specialistom

KORAK

Odvzem vzorca

KORAK

Genetska analiza

KORAK

Interpretacija izvida

Napotnica ali samoplačniško?

Storitev opravljamo tako z napotnico (do zapolnitve programa), kot samoplačniško. Samoplačniki imajo na voljo tarčno usmerjene nabore genov za določene bolezni, kot tudi široko preiskavo WESgen, ki smo jo oblikovali posebej za potrebe naših pacientov.

Zakaj nam zaupati?

Smo genetiki

Ekipo ambulante Medgen sestavljajo specialisti klinične genetike in drugo, visoko usposobljeno medicinsko osebje.

Nudimo celostno obravnavo

Z močnim strokovnim sodelovanjem naših in zunanjih specialistov, lahko pacientom nudimo celosten pristop pri njihovi obravnavi.

Imamo zaupanje države

Naše znanje, izkušnje, transparentnost in verodostojnost so prepričale tudi Ministrstvo za zdravje, ki nam je podelilo državno koncesijo za opravljanje storitev klinične genetike.

Delujemo že več kot 20 let

Naše delo temelji na dolgoletnih izkušnjah, stalnem izobraževanju ter širokem razumevanju področja, na katerem delujemo.

Zakaj nam zaupati?

Smo ambulanta, ki deluje pod Hipokratovo zaprisego, kar pomeni, da so naše storitve transparentne, verodostojne in ustvarjene za lepšo prihodnost.

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

Odgovori na pogosta vprašanja

Želite več informacij? Spodaj smo zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete, vas toplo vabimo, da nas pokličete, nam pišete ali se prijavite na brezplačen telefonski posvet.

Kaj testiranje za rakom debelega črevesja odkriva?

Testiranje odkriva in prepozna določene genske različice (variante), ki so povezane z večjim tveganjem za nastanek raka debelega črevesja. V ta namen se preverja različne gene, nabor genov pa določi specialist klinične genetike, ki pred preiskavo opravi izčrpen posvet s pacientom.

Ne nujno. Dednega raka je v resnici malo, okoli 5%. Podatki o poteku bolezni pri starših (ali drugih sorodnikih) bodo pokazali ali obstaja sum, da gre za dedno obliko bolezni (več primerov raka v družini posameznika, zgodnje obolevanje za rakom idr.).

O utemeljenosti testiranja presoja specialist klinične genetike, ki s pacientom vedno najprej opravi izčrpen posvet za pridobitev vseh relevantnih podatkov.

Ne, v obeh primerih je postopek enak, začnemo ga s posvetom pri specialistu klinične genetike, ki bo po končani analizi natančno preučil rezultate. V primeru ugotovljenih genskih nepravilnosti, vas bomo povabili na ponovni posvet, ki je v primeru samoplačniške storitve že vštet v prvotno ceno preiskave.

Pomembno je, da od vas pridobimo kar se da veliko informacij o vašem trenutnem zdravju, o pojavnosti rakavih obolenj (vseh) v vaši družini (do dedkov in babic), starosti, pri kateri so posamezniki zboleli za to boleznijo in morebitne podatke o tem, ali je bil kdo od njih že genetsko testiran.

Ne, jeste in pijete brez omejitev. V kolikor jemljete zdravila, na to opozorite sestre ob naročanju – nekatera zdravila lahko ovirajo samo analizo.

Rezervirajte svoj termin

V ambulanti Medgen se trudimo za hitro in enostavno dostopnost naših storitev, zato vas vabimo, da izberete eno izmed možnosti naročanja: