NOVO! Za vse pacientke ZD Ljubljana opravljamo meritev nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa na napotnico.

MyPGx®

Preiskava MyPGx bo podala informacije o tem, kako se vaše telo odziva na posamezne učinkovine v zdravilih. Z njeno pomočjo lahko lečeči zdravnik predpiše zdravila, ki imajo za vas najboljše učinkovanje in manj neželenih stranskih učinkov.

Kaj sploh je farmakogenetika?

Preiskava MyPGx spada na področje farmakogenetike in omogoča t.i. personalizirano zdravljenje. Najbolj preprosta razlaga zanjo bi bila, da preučuje, kako se bo posameznik odzval na posamezno zdravilo. Genetska zasnova posameznika v sebi namreč skriva odgovor na tri ključna vprašanja pri izbiri terapije: pri katerih učinkovinah v zdravilu se bodo pri posamezniku pojavili stranski učinki (in v kakšni meri), kako učinkovito bo zdravilo delovalo na zdravljenje določene bolezni ter, v primeru jemanja več zdravil hkrati, podala informacijo o njihovi najboljši kombinaciji – s pomočjo MyPGx lahko torej preprečimo kombinacije zdravil, ki imajo za posameznika škodljivo medsebojno delovanje.

MyPGx® - kaj testira?

Analgetiki in protirevmatična zdravila

Protibolečinska in protivnetna zdravila.

Zdravljenje okužb in nalezljivih bolezni.

Antidepresivi, antipsihotiki, anksiolitiki, zdravila za motnje pozornosti s hiperaktivnostjo.

Zdravljenje s kemoterapijo.

Zdravila za zaviranje izločanja kisline.

MyPGx je izveden v ambulanti Medgen, kjer strokovnjaki nudijo podporo pri interpretaciji rezultatov, kar pripomore k boljšemu razumevanju in upravljanju z vašim zdravjem.

Rezultati MyPGx so neposredno posredovani vašemu lečečemu zdravniku, kar omogoča sestavo individualnega načrta zdravljenja glede na vaše genetske značilnosti.

Rezultate testiranja bo pacient odnesel lečečemu zdravniku, ki bo na podlagi rezultatov lahko izbral zdravilo s tistimi učinkovinami, ki bodo imele kar se da najboljši učinek na zdravljenje pacienta in pri tem razvile najmanj stranskih učinkov. Poleg tega rezultati zdravniku podajo tudi informacijo ali je treba določeno zdravilo jemati v večjih ali manjših dozah, torej mu pomaga tudi pri odmerjanju posameznega zdravila.

 

Zdravila za zniževanje ravni holesterola.

Komu je testiranje namenjeno?

Posamezniki, ki jemljejo določeno zdravilo

Če že jemljete določeno zdravilo, vam MyPGx s poglobljeno analizo genetskih dejavnikov poda informacijo, na katere učinkovine v zdravilu se bo vaše telo odzvalo najbolje in katere bodo povzročile najmanj stranskih učinkov.  Na ta način omogoči optimizacijo vašega zdravljenja z ustrezno prilagoditvijo odmerkov ali izbiro alternativnih terapij.

Posamezniki, ki jemljejo več zdravil hkrati

Jemanje različnih zdravil zahteva dobro poznavanje njihovih učinkovin, saj nemalokrat učinkovanje enega zdravila privede do slabšega učinkovanja drugega. Prav tako se poveča možnost nastanka stranskih učinkov. MxPGx vam omogoča boljšo uskladitev terapevtskih režimov, kar lahko zmanjša tveganje za morebitne slabe interakcije med zdravili ter poveča učinkovitost in varnost vašega zdravljenja.

Vsi, ki želijo sprejemati informirane odločitve

MyPGx je idealna rešitev za vse, ki želijo proaktivno oblikovati svoj pristop k morebitnemu zdravljenju v prihodnosti. Preiskava poda konkretne informacije, na podlagi katerih boste lahko sprejemali boljše, informirane odločitve. Poznavanje svoje genetske predispozicije vam bo omogočilo boljši nadzor nad terapijo in pomagalo preprečiti ali omiliti njene neželene učinke.

Paketi MyPGx®

Gre za nabor farmakogenetskih preiskav, ki jih v ambulanti Medgen opravljamo v sodelovanju z laboratorijem Synlab Slovenija.

MyPGx® DELNI

MYPGX PONUJA VEČ RAZLIČNIH DELNIH PAKETOV

 • MyPSY: antidepresivi, antipsihotiki, anksiolitiki, zdravila za motnje pozornosti s hiperaktivnostjo
 • MyRHUMA: protivnetna zdravila, analgetiki in antipiretiki
 • MyCARDIO: antiaritmiki, antikoagulanti, antihipertenzivi in antitrombotiki
 • MyGASTRO: protivnetna zdravila, analgetiki, zaviralci protonske črpalke, zdravila za zdravljenje prebavnih motenj, zdravila za zdravljenje debelosti in sladkorne bolezni

670 €

MyPGx® POLNI

POLNI MYPGX ZAJEMA TESTIRANJE ZA VSA SPODAJ NAVEDENA PODROČJA

 • Analgetiki in protirevmatična zdravila (protibolečinska, protivnetna zdravila)
 • Antibiotiki, protivirusna zdravila in protiglivična zdravila (za zdravljenje okužb in nalezljivih bolezni)
 • Antidepresivi in psihotropna zdravila
 • Antidiabetična zdravila (zdravljenje sladkorne bolezni)
 • Antihipertenzivi (zdravljenje visokega krvnega tlaka)
 • Antikoagulanti (zdravila za redčenje krvi)
 • Citostatiki (kemoterapija)
 • Zaviralci protonske črpalke (zdravila za zaviranje izločanja kisline)

985 €

Lahko opravim farmakogenetski test na napotnico?

Storitve farmakogenetike je mogoče opraviti le samoplačniško.

Kako poteka genetska preiskava?

Postopek farmakogenetskega testiranja je zasnovan tako, da vam omogoča najbolj zanesljive in natančne rezultate, zagotavlja njihovo interpretacijo ter vas podpira skozi celoten proces:

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

Odgovori na pogosta vprašanja

Spodaj smo zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete, vas toplo vabimo, da nas kontaktirate, ali se prijavite na brezplačen telefonski posvet.

Kakšne so prednosti preiskave MyPGx?
 • Izvedeli boste, kako se vaše telo odziva na posamezna zdravila
 • Lečečemu zdravniku bodo rezultati omogočili izbiro zdravila, ki bo za vas najbolj ustrezno
 • V primeru, da jemljete več zdravil hkrati, bo preiskava ponudila tudi o informacije o njihovem morebitnem škodljivem medsebojnem delovanju
 • Izbira ustreznega zdravila na podlagi rezultatov bo omogočila učinkovitejše zdravljenje z manj neželenih učinkov
 • MyPGx je osebna genetska analiza, ki vam poda pomembne informacije za zdravljenje vaših trenutnih in morebitnih prihodnjih bolezni

Prejmete tri bistvene informacije:

 1. katero zdravilo bo imelo najboljši učinek pri zdravljenju vaše bolezni;
 2. katero zdravilo bo imelo najmanj neželenih učinkov;
 3. kakšen odmerek zdravila je za vas najbolj ustrezen, da se zagotovi njegovo učinkovite delovanje s čim manj neželenih učinkov.

Ne. Po zaključeni preiskavi vam bo specialist klinične genetike pojasnil izvide in ugotovitve, ki jih je prenesla preiskava. Samo morebitno zamenjavo in odmerjanje zdravil mora opraviti vaš osebni oziroma lečeči zdravnik, ki je strokovnjak na področju bolezni, za katero se zdravite.

Ne. Preiskava analizira odziv vaše telesa na učinkovine, ki se nahajajo v zdravilih. Zdravnik, ki zdravi vašo bolezen, vam predpiše zdravilo, ki vsebuje določene učinkovine za zdravljenje vaše bolezni. Na podlagi podatkov, ki jih bo ugotovila preiskava, bo lahko določeno zdravilo (v kolikor zanj obstaja možnost druge izbire) zamenjal z zdravilom, ki bo vsebovalo tisto učinkovino, ki bo imela za vas optimalno delovanje ali zamenjal zdravilo s tistim, v katerem ne bo določene učinkovine, ki pri vas povzroča neželene učinke.

Rezervirajte svoj termin

V ambulanti Medgen se trudimo za hitro in enostavno dostopnost naših storitev, zato vas vabimo, da izberete eno izmed možnosti naročanja: