NS + DHT na napotnico?

Da! Sprejemamo napotnice vseh enot ZD Ljubljana.

Več informacij ali rezervacija termina: 051 429 723


Pregledi v nosečnosti

V ambulanti Medgen lahko opravite ultrazvočne preglede v nosečnosti, kot so UZ pregled z meritvijo nuhalne svetline (11. – 14. teden), UZ morfologijo ploda (20. – 24. teden) in kontrolo rasti ploda v visoki nosečnosti (okoli 30. tedna).

NOVO! Nosečnice z napotnico, izdano s strani kateregakoli ginekologa Zdravstvenega doma Ljubljana, lahko v naši ambulanti meritve Nuhalne svetline in dvojni hormonski test opravijo tudi na napotnico.
Za naročitev ali več informacij nas pokličite na 051 429 723.

CELOSTNA STORITEV V AMBULANTI MEDGEN

Nosečnice so od nekdaj prioriteta naše ambulante. Naša prednost je v tem, da v eni ambulanti nosečnico vodimo tako na področju UZ pregledov v nosečnosti kot tudi genetskih storitev (NIPT testov in diagnostičnih preiskav v nosečnosti). Tako so vaša vprašanja v celoti odgovorjena na enem mestu.

Pregledi v nosečnosti

Kako vam lahko pomagamo?

Meritev nuhalne svetline

Meritev nuhalne svetline je eden pomembnejših presejalnih testov za odkrivanje kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda, ki se opravi v zgodnji nosečnost (med 11. in 14. tednom). Na podlagi meritev se računalniško izračuna tveganje oziroma verjetnost za rojstvo ploda s trisomijo 21, 18 ali 13 (tri najpogostejše kromosomske nepravilnosti).

Ultrazvočni pregled morfologije ploda

Ultrazvočni pregled morfologije ploda je poleg pregleda nuhalne svetline ena pomembnejših preiskav v nosečnosti. Namenjena je odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda in morebitnih označevalcev za kromosomsko napako.

Kontrola rastli ploda

Kontrola rasti ploda se sicer izvaja tekom cele nosečnosti, pomembno pa jo je opraviti tudi v visoki nosečnosti, okoli 30. tedna. Tudi na tem pregledu se opravi poglobljen pregled ploda, kjer se poleg plodove vitalnosti izmeri obseg in premer glave, obseg trebuha, dolžino stegnenice in tudi merjenje količine plodovnice.

Pregledi v nosečnosti

Nuhalna svetlina

Ker je meritev nuhalne svetline ultrazvočna preiskava, na ta način, poleg same meritve nuhalne svetline, ginekolog pregleda še vitalnosti ploda (srčni utrip) in druge pomembne razvojne posebnosti (velikost ploda, premer plodove glavice, razvitost notranjih organov idr.), ki jih je možno zaznati v zgodnji nosečnosti.

Omejitev ultrazvočne preiskave je v tem, da vsi plodovi s kromosomsko napako ne kažejo telesnih nepravilnosti. S to preiskavo se zato lahko odkrije 75 – 80% zarodkov s kromosomsko napako.

Zakaj je test nuhalne svetline priporočljiv pred opravljanjem NIPT testa?

NIPT test Panorama lahko nosečnica opravlja kadarkoli po 9. tednu nosečnosti. Ne glede na to, vsem nosečnicam svetujemo, da pred opravljanjem NIPT testa opravijo test nuhalne svetline. Razlogov za to je več: prepričamo se o vitalnosti ploda, preveri se razvojne posebnosti ploda in opravi meritve, med drugim meritve nuhalne svetline. V kolikor ultrazvočni pregled in/ali meritev nuhalne svetline pokaže visoko tveganje za kromosomske ali druge nepravilnosti ploda, je smiselno narediti diagnostično preiskavo, ki bo te ugotovitve ali ovrgla ali potrdila.

Vso nadaljnjo diagnostiko lahko preko napotnice opravite v ambulanti Medgen, kjer vas bo sprejel specialist klinične genetike.

Pregledi v nosečnosti

Ultrazvočni pregled morfologije ploda

Ultrazvočni pregled morfologije ploda je poleg pregleda nuhalne svetline ena pomembnejših preiskav v nosečnosti.

Ultrazvočni pregled morfologije ploda je namenjen odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda in morebitnih označevalcev za kromosomsko napako. Opravlja se med 20. in 24. tednom nosečnosti, ko je razvoj plodovih organov v večji meri zaključen. Pregled vključuje meritve obsegov glavice, trebuha in dolžino stegnenice, oceni se lega ploda, preveri njegova vitalnost, nato sledi zelo natančen pregled plodovih organov in organskih sistemov.

Pregledi v nosečnosti

Kontrola rasti ploda

Kontrola rasti ploda se sicer izvaja tekom cele nosečnosti, pomembno pa jo je opraviti tudi v visoki nosečnosti, okoli 30. tedna. Tudi na tem pregledu se opravi poglobljen pregled ploda, kjer se poleg plodove vitalnosti izmeri obseg in premer glave, obseg trebuha, dolžino stegnenice in tudi merjenje količine plodovnice.

Kaj naredimo v primeru zaznanih nepravilnosti v procesu kontrole rasti ploda?

V primeru zaznanih nepravilnosti se preverja tudi pretoke v popkovnični, srednji možganski in maternični arteriji in nosečnosti po potrebi napoti v bolnišnično obravnavo.

Mag. Branislav Reljić, dr. med.

spec. ginekologije in porodništva

Za našo ambulanto ultrazvočne preglede v nosečnosti opravlja mag. Branislav Reljič, dr. med ., specialist ginekologije in porodništva, sicer že vrsto let del ekipe ginekologov in porodničarjev Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Mnenja strank

V ambulanti Medgen že vrsto let izvajamo vse potrebne preglede v nosečnosti in to na enem mestu. V bistvu storitve opravljamo že tako dolgo, da so v ambulanto pričele prihajati stranke, katerih mamice so bile naše varovanke.

Sandra Janežič
Tako kot v prvi nosečnosti, sem tudi v drugi v vsakem primeru želela opraviti tudi NIPT test. V prvi nosečnosti sem izbrala NIFTY test, vendar sem bila malce razočarana nad razlago rezultatov, ki je praktično ni bilo. V drugi nosečnosti pa sem se odločila za Medgen, izbrala sem Panorama Razširjeni test. Na njihovi pregledni spletni strani sem si prebrala ogromno informacij, poleg tega sem prebrala razne forume in zares so vsi priporočali Medgen zaradi strokovnosti in dostopnosti.
V roku 10 dni me je poklicala dr. Brezigar in mi na razumljiv način razložila rezultate testiranja. Izvedela sem spol in bila pomirjena, saj je z mojo punčko vse kot mora biti! Toplo priporočam vsem bodočim mamicam! Res so strokovni, dostopni in prijazni!
5/5
5/5
Ko sem zanosila sem se, po začetnem zbiranju informacij o NIPT testih, odločila za test, ki ga ponuja Medgen, in sicer za razširjen test Panorama. Po preprostem odvzemu krvi je sledilo čakanje na rezultate, ki pa sem jih prejela prej, kot sem pričakovala. Zaradi jasne, natančne in pomirjujoče razlage dr. Brezigarjeve ter visoke zanesljivosti testa, bi Medgen priporočila vsem bodočim staršem. Tudi sama bi se brez pomisleka še enkrat odločila za njih.
Sandra Pirnat
5/5
Po povišanih vrednostih na nuhalni sva se s partnerjem odločala še za preverbo z amniocintezo. Dr. Brezigar naju je že na posvetu pomirila, strokovno odgovorila prav na vse najine dileme in nama brez zadržkov obrazložila vse podrobnosti postopka. Ko sem prišla na poseg, je vse potekalo zelo umirjeno, strokovna prijaznost njene celotne ekipe pa zelo na nivoju. Toplo priporočam vsem bodočim mamicam s težavami v nosečnosti, ekipa je res strokovna in zaupanja vredna!
Teja Zupančič
5/5
Že preden sem zanosila sem vedela, da bom poleg nuhalne svetline želela opraviti še neinvaziven genetski test na plodku: marsikaj gre namreč lahko narobe, sploh z leti, tu pa lahko sama dejansko dam preverit situacijo in imam tako mirnejšo nosečnost. Odločila sem se za najbolj razširjeno različico Panorame, ker z visoko zanesljivostjo preveri konkretne najpogostejše kromosomske nepravilnosti, vključno s sindromom DiGeorge. Preprost odvzem krvi in čez manj kot dva tedna sem bila pomirjena. Priporočam!
Nina K.

Pogosta vprašanja

Vas še kaj zanima v zvezi z našimi pregledi v nosečnosti? Spodaj smo zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete, pa vas toplo vabimo, da nas kontaktirate, ali se prijavite na brezplačen telefonski posvet >>.

Pri nas so ultrazvočne preiskave izvedene pod budnim očesom specialista genetike, kar v drugih klinikah ni mogoče. To je pomembno zato, ker vam tako lahko omogočamo vse nadaljnje morebitne diagnostične storitve pod eno streho, bodisi samoplačniško, ali preko zdravstvenega zavarovanja.

V kolikor ultrazvočni pregled in/ali meritev nuhalne svetline pokaže visoko tveganje za kromosomske ali druge nepravilnosti ploda, je smiselno narediti diagnostično preiskavo, ki bo te ugotovitve ali ovrgla ali potrdila – vso nadaljnjo diagnostiko lahko preko napotnice opravite v ambulanti Medgen, kjer vas bo sprejel specialist klinične genetike.

Tako genetski posvet, kot nadaljnjo diagnostiko (npr. amniocentezo, horionsko biopsijo) v ambulanti Medgen opravljamo preko napotnice (nosečnica, pri kateri se na ultrazvočnem pregledu ugotovi nepravilnosti v razvoju ploda, je upravičena do izdaje napotnice, izda jo ginekolog, ki vodi nosečnost).

Se zanimate za NIPT test?

Spodaj najdete vse tri NIPT teste, ki jih v okviru pregledov v nosečnosti in pred njo izvajamo v ambulanti Medgen.

Adventia

Ugotovite kolikšna je verjetnost, da vi ali vaš partner na otroka prenesete resno genetsko napako.

Panorama

Preverite genetsko stanje vašega otroka že v zgodnji nosečnosti.