OBVESTILO

Spoštovane paciente in pacientke obveščamo, da bo ambulanta Medgen v času prvomajskih praznikov

 zaprta od 29. 4. 2024 do 3. 5. 2024. 

Za nujne primere se v tem času, prosim, obrnite na Klinični inštitut za genomsko medicino UKC Ljubljana (tel: 01/ 522 61 71).NIPT screening testi

Neinvazivni prenatalni testi vas lahko rešijo marsikatere skrbi, zato vam bomo v nadaljevanju predstavili NIPT teste vodilnega laboratorija za medicinsko genetiko – ameriškega podjetja Natera.

 Od 15.04.2023 lahko nosečnice, ki imajo za to ustrezno indikacijo, NIPT test opravijo tudi preko napotnice. To storitev omogočamo tudi v ambulanti Medgen.

Za več informacij nas pokličite na 051 429 723 ali se naročite na brezplačen telefonski posvet z našim Medgen svetovalcem.

Edini neinvazivni prenatalni test na svetu s tehnologijo SNP

Ko se spoznavate z NIPT screening testi, hitro ugotovite, da skoraj vsak ponudnik genetskih storitev obljublja dokazano najnatančnejši rezultat genetskega testiranja.

Test je seveda res lahko najbolj natančen … Ampak pri pregledovanju česa!?

Prednost naših testov je, da temeljijo na patentirani tehnologiji SNP. SNP-ji so t.i. polimorfizmi posameznega nukleotida, ki predstavljajo 1% razliko v DNK, zaradi katere se pozamezniki razlikujemo med seboj.

Ker je naša tehnologija zmožna zaznave te razlike, je zmožna tudi do 6 x bolj natančno razbrati nepravilnosti v primerjavi z drugimi testi.

1235+

Opravljenih testov

7

Genetskih strokovnjakov

Pionirji na področju NIPT

Zakaj NIPT screening testi podjetja Natera?

Smo ekskluzivni zastopnik podjetij Natera in Adventia, ki že vrsto let narekujeta smernice razvoja v medicinski genetiki in z unikatno genetsko tehnologijo premika meje mogočega.

Edinstveno razlikovanje med DNK mame in otroka

NIPT screening testi podjetja Natera so edini na svetu, ki ločujejo med DNK mame in otroka.

Brez poškodbe plodu

Testiranja so neinvazivna, kar pomeni, da ni možnosti poškodbe plodu, kot npr. pri amniocentezi.

2 mio testov v 60 državah sveta

Natera je gonilna sila medicinske genetike, ki svoje teste izvaja na transparenten in visoko-strokoven način.

Celostna medicinska podpora

Smo edina zasebna genetska ambulanta v Sloveniji, ki vas bo v primeru slabih rezultatov NIPT screening testa obravnavala na enem mestu.

Neinvazivni
prenatalni testi

NIPT testi so tudi za medicinsko stroko precej kompleksna tematika, zato smo na spodnjih povezavah na poenostavljen način opisali zakonitosti njihovega delovanja. 

Adventia

Ugotovite kolikšna je verjetnost, da vi ali vaš partner na otroka prenesete resno genetsko napako.

Panorama

Preverite genetsko stanje vašega otroka že v zgodnji nosečnosti.

Kaj o Natera testih meni stroka?

Lahko povem, da imam s spektrom testov Panorama do danes le dobre izkušnje. Če test uporabljaš smiselno, je odličen test, ki z visoko specifičnostjo in visoko občutljivostjo, torej s visokim kontrastom, ločuje med nosečnicami, ki nosijo plod s trisomijo 13/18/21 ter tistimi, ki nosijo kromosomsko zdrav plod. Pri doslej na neinvazivni prenatalni test Panorama usmerjenih preko 300 nosečnic za enkrat nisem srečal še primera lažne pozitivnosti ali lažne negativnosti in test toplo priporočam vsem nosečnicam, ki se bojijo invazivne diagnostike (biopsija horionskih resic, amnocenteza) kljub nizkemu tveganju za splav po posegu(1/400 do 1/500), a bi se vseeno rade približale zanesljivosti izključitve kromosomske napake, ki jo zmorejo invazivni testi. Zlasti so Naterini testi Panorama primerni za nosečnice, ki imajo na kakršenkoli drug način (nuhalna svetline, kombinacija NS + DHT, starost, četverni test) izračunano tveganje za kromosomsko napako med 1/100 in 1/1000.

Mag. Stanko Pušenjak

dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Sodelujemo z

Za brezskrbno nosečnost ...

Z dr. Anamarijo Brezigar in njeno ekipo sodelujemo že 30 let in smo v tem času skupaj prehodilI vsa obdobja perinatalnega genetskega svetovanja. Zadnja leta postajajo neinvazivni prenatalni testi (NIPT) vse bolj zanesljivi in koristni, saj lahko z nenevarno preiskavo po odvzemu krvi nosečnice ugotovimo ali izključimo obolenje pri plodu v maternici.

Mag. Boštjan Lovšin

dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Za mirnost in optimizem ...

Presejalni gentski testi iz krvi nosečnice zelo dobro dopolnjujejo oz. nadgrajujejo že obstoječe preiskave za odkrivanje nepravilnosti v razvoju ploda, zlasti ultrazvočne preglede.

Ob normalnih izvidih teh najsodobnejših testov (Panorama/Horizon/Vistara) je možnost za pojav testiranih nepravilnosti izjemno majhna, zato so nosečnice veliko bolj mirne in optimistične, zadovoljni pa smo tudi zdravniki, saj imajo ti testi res zelo malo lažno negativnih ali pozitivnih rezultatov.

Teste Panorama/Vistara odsvetujem nosečnicam preden imajo opravljen natančen UZ pregled z nuhalno svetlino.

Horizon teste pa se lahko opravi že pred zanositvijo, v nosečnosti pa po UZ pregledu z nuhalno svetlino.

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.

spec. ginekologije in porodništva, subspec. feto-maternalne medicine

Potek storitve

Preden se odločite za NIPT screening test pri nas ali katerem drugem ponudniku, vam toplo priporočamo, da si preberete nekaj člankov, ki smo jih napisali zato, da se oborožite s strokovnim znanjem za prihodnost. 

Članke najdete tukaj >>.

V osnovi pa naša NIPT storitev izgleda takole:

01. Brezplačni posvet

Telefonski posvet seveda ni obvezen, saj se pred izvedbo testa z nami še vedno pogovorite osebno. Ampak če vas predhodno karkoli zanima, bo naš Medgen svetovalec z veseljem odgovoril na vaša vprašanja.

Na telefonski posvet se prijavite tukaj >>.

02. Odvzem krvi

Ko se odločite za NIPT screening test, pridete v Medgen ali eno izmed naših partnerskih ambulant, kjer vam vzamemo vzorec krvi. Tega pošljemo v naš matični laboratorij podjetja Natera v Ameriki, kjer izvedejo test, mi pa vam potem sporočimo rezultat v roku 10 do 14 dni.

03. Celostna podpora

Ena izmed glavnih prednosti naše ambulante je, da skrbimo za vas od začetka do konca nosečnosti. V nekaterih primerih spremljamo razvoj otroka še po rojstvu. To nas močno razlikuje od drugih ponudnikov NIPT storitev, ki v primeru nejasnih ali “slabih” rezultatov ne ponujajo strokovne podpore in obravnave.

"Čudovita izkušnja, ki jo toplo priporočam!"

“Ko sem zanosila sem se, po začetnem zbiranju informacij o NIPT testih, odločila za test, ki ga ponuja Medgen, in sicer za razširjen test Panorama. Po preprostem odvzemu krvi je sledilo čakanje na rezultate, ki pa sem jih prejela prej, kot sem pričakovala. Zaradi jasne, natančne in pomirjujoče razlage dr. Brezigarjeve ter visoke zanesljivosti testa, bi Medgen priporočila vsem bodočim staršem. Tudi sama bi se brez pomisleka še enkrat odločila za njih.”

Najbolj brani članki

Svet genetike je v strokovni literaturi dokaj težko razumljiv, zato vam ga želimo približati na poljuden, bralcu prijazen način.

Vse kar morate vedeti o NIPT presejalnih testih

Če ste noseči, nosečnost načrtujete ali pa se le spogledujete z idejo stvarjenja življenja, se verjetno sprašujete, kako lahko  preverite, ali je, oziroma, ali bo z vašim plodom vse v…

3 neresnice o NIPT testih

Genetske storitve napredujejo z izjemno hitrostjo, kar med ljudmi ustvarja strah pred nepoznanim. Zato bom s tem člankom poskušala demistificirati 3 glavne mite na področju NIPT testov in vam …

Kako poteka neinvazivno prenatalno testiranje?

Veliko ljudi se na NIPT test še vedno prijavi v strahu, da bi šlo kaj narobe. Najbolj jih skrbi, kaj se zgodi, če bo test pozitiven. Na koga se takrat lahko obrnejo in …

Stopite korak pred prihodnost

Prijavite se na brezplačen in neobvezujoč telefonski posvet z enim izmed naših Medgen svetovalcev, ki vam bo z veseljem odgovoril na vaša vprašanja.

Pa le pogumno! Čaka vas pogovor s strokovnjakom, ki razume s kakšno poplavo čustev in vprašanj se soočate, zato je pravi naslov za brezskrben in DISKRETEN pogovor.

Če ste ŽE ODLOČENI za NIPT testiranje, se na termin lahko prijavite spodaj.