NIPT test na NAPOTNICO?

Odslej to storitev opravljamo tudi v naši ambulanti.

Za več informacij nas pokličite na 051 429 723 ali se naročite na telefonski posvet.

Vistara ™

NIPT test Vistara je predrojstni presejalni test, pri katerem z analizo zunajcelične DNK ploda v materini krvi ugotavljamo, ali obstaja tveganje za različne monogenske bolezni.

Skupna pojavnost monogenskih bolezni je bolj pogosta kot Downov sindrom (1 na 600 rojstev)

Vistara preseja za hude monogenske bolezni, ki so posledica naključnih mutacij v enem od 30 različnih genov, kot je npr. Noonan sindrom, Rett sindrom, osteogenesis imperfecta …

Komu je namenjen NIPT Vistara?

NIPT test Vistara priporočamo vsem, ki ne želite tvegati zapletov v nosečnosti zaradi invazivnih diagnostičnih posegov.

Vistara preseja genetska stanja, ki se pojavijo ne glede na starost matere.

Priporočamo pa ga tudi ženskam, ki imajo starejšega partnerja od 40 let, hkrati pa si želijo poskrbeti za mirno nosečnost, z vso možno tehnologijo, ki jo imamo na razpolago.

Kaj odkrivamo z NIPT Vistara?

Vistara preseja za pogostejše monogenske bolezni pri plodu v 30 različnih genih, in sicer za:

  • Sindromska obolenja: Ta obolenja se lahko izražajo z motnjo v um-skem razvoju, epileptičnimi krči, nepravilnim razvojem srca in ledvic.
  • Sindromi prezgodnjega zraščanja lobanjskih šivov: Ta obolenja vplivajo na razvoj lobanje, lahko povzročajo umsko zaostalost in nepravilnosti udov, rok in stopal.
  • Obolenja Noonanovega spektra: Ta obolenja se lahko izražajo z motnjo v umskem razvoju, nizko rastjo, nepravilnostmi srca in kože.
  • Kostna obolenja: Ta obolenja vplivajo na rast kosti.

Kaj o NIPT testu Vistara meni stroka?

Izključevanje cele palete klinično pomembnih genetskih sindromov pri plodu, ki jih težko odkrijemo v nosečnosti (ali jih odkrijemo zelo pozno), vplivajo pa pomembno na kvaliteto življenja, je že v prvem trimesečju možno s testom Vistara.

Ob normalnem izvidu sodobnih Panorama, Horizon ali Vistara testov je možnost za pojav testiranih nepravilnosti izjemno majhna, zato so nosečnice veliko bolj pomirjene in optimistične.

Pred odvzemom krvi je pomembno, da se opravi natančen ultrazvočni pregled ploda z merjenjem nuhalne svetline za izključitev večjih strukturnih nepravilnosti pri plodu.

Pomemben je tudi pogovor o prednostih in omejitvah Vistara testa.

Kljub dobrim rezultatom pa je vseeno nujen še natančen ultrazvočni pregled med 20. in 24. tednom nosečnosti ter v zadnjem trimesečju.

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.​

spec. ginekologije in porodništva, subspec. feto-maternalne medicine

"Zelo strokovna in prijazna podpora!"

“Super ste na Medgenu. Pri vas sem delala NIPT pri obeh nosečnostih. Res bi pohvalila primarij Brezigarjevo in sestro Branko, topli osebi, ki te sprejmeta človeško in ne samo kot pacientko. Torej drage nosečnice, jih zelo priporočam. Moji nosečnosti sta bila bistveno manj stresni, ko sem izvedela da bosta moja dva sončka zdrava. Pozdrav iz Ljubljane, Maja.”
Medgen - Medicinska genetika

Zakaj izbrati nas?

Nosečnost je čudovita, a hkrati stresna življenjska izkušnja. Zato vam bomo na vaši nosečniški poti nudili strokovno in sočutno podporo, predvsem pa skrbeli, da se boste po njej sprehodili mirno in brez skrbi.

In še ena predstavitev bolj po domače …

Res je, da smo zdravniki v belih haljah in sterilnih ordinacijah, a hkrati smo tudi ljudje z družinami, prijatelji, življenjskimi izzivi, včasih ne posesanim stanovanjem, ampak vedno z gorečo strastjo do svojega dela. 

Zato boste v naši ambulanti ali katerokoli od partnerskih institucij sprejeti enako kot bi bili sprejeti v prijateljevo hišo – z dušo in srcem.

Naši partnerji

Najbolj brani članki

Svet genetike je v strokovni literaturi dokaj težko razumljiv, zato vam ga želimo približati na poljuden, bralcu prijazen način.

Vse kar morate vedeti o NIPT presejalnih testih

Če ste noseči, nosečnost načrtujete ali pa se le spogledujete z idejo stvarjenja življenja, se verjetno sprašujete, kako lahko  preverite, ali je, oziroma, ali bo z vašim plodom vse v…

3 neresnice o NIPT testih

Genetske storitve napredujejo z izjemno hitrostjo, kar med ljudmi ustvarja strah pred nepoznanim. Zato bom s tem člankom poskušala demistificirati 3 glavne mite na področju NIPT testov in vam …

Kako poteka neinvazivno prenatalno testiranje?

Veliko ljudi se na NIPT test še vedno prijavi v strahu, da bi šlo kaj narobe. Najbolj jih skrbi, kaj se zgodi, če bo test pozitiven. Na koga se takrat lahko obrnejo in …